Skip to main content

Latvijas pārstāvji triumfē PČ šahboksā amatieriem



Aizvadītajā nedēļas nogalē Turcijas pilsētā Antālijā norisinājās pasaules amatieru čempionāts šahboksā. Šajā sporta veidā teik apvienots šahs un bokss, spēlētājiem uz boksa ringa pamīšus spēlējot 3 šaha un 2 boksa raundus. Uzvarētājs mačā ir tas spēlētājs, kurš pirmais vai nu nokautē savu pretinieku, vai nu ieliek tam matu.

Par pasaules čempioniem savās svara un vecuma kategorijās kļuva Latvijas pārstāvji Maksims Golubovskis un Oļegs Petrovskis. Var teikt, ka visi Latvijas pārstāvji, kuri piedalījās šajā čempionātā izcīnīja pasaules čempiona titulu.

Golubovskis, kurš ir divkārtējs Latvijas čempions boksā kadetiem un meistarkandidāts šahā, izcīnīja pasaules čempiona titulu U18 vecuma grupā līdz 60 kg. Kā pastāstīja jaunais šahboksa pasaules čempions, tad šobrīd amatieru čempionāts galvenokārt tiek rīkots, jo maz ir šī sporta veida profesionāļu, kuri būtu profesionāli gan šahisti, gan bokseri. Šajā čempionātā pārsvarā piedalījās bokseri, kuriem šaha līmenis bija visai zems. Tā kā čempionāta izspēles kārtība paredzēja, ka pirmais 3 minūšu raunds bija šaha raunds, tad daļa maču beidzās jau pirmajā raundā, nemaz netiekot līdz boksam. Tas izskaidrojams ar to, ka vairāki spēlētāji zaudēja savu šaha partiju ar elementāro “bērna matu” – partija beidzas ap 4. gājienu.

Pašam Golubovskim šis bija pirmais šahboksa turnīrs. Maksims cīņas sportiem pievērsies jau 4 gadu vecumā, kad sāka iet džudo, tad nodarbojās ar kikboksu, Taizemes boksu, un paralēli šaha nodarbībām nonācis līdz klasiskajam boksam, kas tagad dabīgi savienojās šahboksā. Jaunais šahboksa čempions ir arī aktīvs Youtube bloga autors – savā kanālā viņš spēlē šahu un analizē citu spēlētāju partijas. Pašam Maksimam mīļākais sporta veids ir tieši abu sporta veidu apvienojums – šahbokss. Šajā sporta veidā viņam ir līdz šim labākie sasniegumi – pasaules čempions.

Finālcīņā Maksims ieguva izšķirošu pārsvaru jau pirmajā šaha raundā, tomēr gribēja arī paboksēties, tamdēļ speciāli nospēlēja stipri zem savām spējām 2. šaha raundā, izpelnoties publikas smieklus, kurus acīmredzami uzjautrināja Maksima abu torņu upuris, ar nodomu paildzināt spēli. Tomēr Latvijas pārstāvis nezināja, ka viņam pretī ir Turcijas čempions boksā. Par laimi arī otrajā – boksa - raundā Maksims turējās godam, un pēdējā šaha raundā ielika pretiniekam matu.

Čempionātā kopā piedalījās aptuveni 100 sportistu no 15 pasaules valstīm, visvairāk tika pārstēvēti Turcijas, Indijas un Francijas šahbokseri. Otrs Latvijas pārstāvis Oļegs Petrovskis čempiona titulu ieguva bez cīņas finālmačā, jo viņa pretinieks no Izraēlas bija kārtīgi saboksēts pusfinālā.

Šahboksa čempionāta finālu cīņas skatāmas šeit

Maksima Golubovska youtube kanāls

Raksts publicēts www.diena.lv

Maksims Golubovskis šahboksa cīņas laikā!


Comments

Popular posts from this blog

Vai šahs ir sports?

Pirms daudziem gadiem es gāju trenēties regbijā. Vasarā mums treniņi bija forši – ārā, dubļos, svaigā gaisā. Tad atnāca ziema, un mēs pārvācāmies uz sporta zāli. Es biju šokēts, ka regbijs tika spēlēts parastajā sporta zālē. Ja kāds nezin, tad kritieni un gāšana no kājām ir regbija neatņemama sastāvdaļa. Krītot tu dabū zilumus visās iespējamajās vietās, nākošajā dienā pārvēršoties par dalmācieti. Mans regbija treneris, novērtējot manu ātrumu laukumā, man vēl vasarā ieteica pievērsties šaham. Tomēr īstais grūdiens nāca no grūdieniem ziemas treniņos. Tā es, klupdams, krizdams, nonācu šahā. Bet tagad galvenais jautājums – vai šahs ir sports? Jā, šahs ir Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) atzīto sporta veidu sarakstā. Var, protams, apšaubīt SOK lēmumu. Man pašam dažreiz rodas jautājums vai tiešām skeletons (tas, kur bobsleja trasē brauc uz vēdera ar galvu pa priekšu) vai braukšana ar motocilklu un blakusvāģi tiešām ir sports. Tas viss līdzās kērlingam izskatās jocīgi. Bet

Gājiens ar zirdziņu – gudrības vai stulbuma pazīme?

Visai bieži, lai raksturotu kaut ko negaidītu vai gudru, tiek lietots apzīmējums “gājiens ar zirdziņu”. Vai tiešām šahā tikai ar zirdziņu izdodas tie labākie gājieni, un no kurienes radies šāds apzīmējums? Daudziem varbūt būs šoks, bet šahā labus gājienus var izdarīt ar jebkuru figūru, pat karali un ar daudzu acīs esošo niecību – bandinieku. “Gājiens ar zirdziņu” visticamāk iegājies folklorā, jo šaha spēles entuziastiem, iesācējiem zirdziņa gājiena noteikumi liekas sarežģītāki nekā citu šaha figūru, un, ja šahu nespēlē regulāri, tad dažreiz pat aizmirstās – kā tad īsti tas viltīgais zirdziņš staigā? Līdz ar to, “gājiens ar zirdziņu” kā pārsteigums būtu lietojams tikai šaha spēles analfabētiem. Ja jau gribās smalki izteikties šaha terminoloģijā, aprakstot ikdienas procesus, tad ieteiktu lietot izsmalcināto franču terminu “en passant” (izrunāts tiek aptuveni enpasāāāān) , bet par izrunu, lūdzu, labāk prasiet Jānim Joņevam vai Viktoram Igo. Šis gājiens ar bandinieku tiešām var bū

Pullman viesnīcas atklātajā šaha čempionātā uzvar Ņikita Meškovs no Latvijas

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 28. februārī un 1. martā Vecrīgas viesnīcā Pullman Riga Old Town norisinājās 3. starptautiskais šaha turnīrs ātrajā šahā un blicā, pulcējot spēcīgus šahistus no 11 valstīm. Sestdien, kad norisinājās ātrā šaha turnīrs (apdomas laiks katram spēlētājam uz partiju 10 minūtes un papildus 5 sekundes katram gājienam), piedalījās 147 dalībnieki no 9 valstīm. Cīņas izvērtās nopietnas, jo dalībnieku vidū bija vairāki starptautiskie meistari un 6 lielmeistari. No zināmākajiem dalībniekiem var minēt lielmeistarus Edvīnu Ķeņģi (astoņkārtējs Latvijas čempions), Rīgā dzimušo Aleksandru Šabalovu (trīskārtējais ASV čempions) un leģendāro Jevgēniju Svešņikovu (Krievija). Turnīrā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, stiprinot savas stratēģiskās iemaņas. Pēc Rapid turnīra noslēguma, un uzvarētāju apbalvošanas sadarbībā ar turnīra atbalstītāju “Prāta Spēles” tika rīkota pirmā šaha viktorīna, kurā varēja piedalīties jebkurš dalībnieks. Atbildot