Skip to main content

Edvīns Ķeņģis un Matīss Mustaps uzvar Cēsīs!


Cēsīs aizvadītajā nedēļas nogalē noslēdzies pilsētas atklātais ātrā un blica šaha čempionāts. 26. un 27. oktobrī Cēsīs bija ieradušies 84 šahisti no dažādām Latvijas vietām, kā arī Vācijas, Lietuvas un Krievijas, lai noskaidrotu Cēsu pilsētas šaha čempionu ātrajā un blica šahā.


Ātrais šahs ir šaha partija, kur katram spēlētājam uz partiju tiek atvēlētas 10 minūtes, savukārt blics ir daudz ātrāks šaha veids, tajā katram spēlētājam uz partiju tiek piešķirtas tikai 4 minūtes. Pēc katra izdarītā gājiena spēlētājam uz elektroniskā pulksteņa automātiski tiek pieskaitīts papildus laiks: ātrajā šahā 5 sekundes, bet blicā 2 sekundes par gājienu.
Pirmajā turnīra dienā tika izspēlēts ātrā šaha turnīrs, kur par uzvarētāju kļuva spēcīgākais Cēsu šahists, lielmeistars un astoņķārtējais Latvijas čempions šahā – Edvīns Ķeņģis. Ķeņģis no 9 partijām 3 cīnījās neizšķirti un 6 uzvarēja. Turnīra piemiņas balvu saņēma brāļi Brauni no Cēsīm - vienam no brāļiem šis bija pirmais šaha turnīrs dzīvē!

Otrajā turnīra dienā par blica čempionu ar fenomenālu rezultātu - 11 uzvaras 11 partijās - kļuva FIDE meistars Matīss Mustaps. Mustapam turnīra noslēgumā izdevās apsteigt tuvāko sekotāju par 2,5 punktiem.

Turnīra direktors Andris Tihomirovs uzsver, ka turnīrā var piedalīties jebkurš šaha spēlētājs. Lai arī tajā piedalās ļoti spēcīgi spēlētāji, lielmeistari un meistari, turnīra izcīņas kārtība nodrošina, ka katrā partijā jūs spēlējat ar pretinieku, kuram ir tāds pats iegūto punktu skaits kā jums.

Turnīrs notika ar Cēsu Novada domes, labumu darītavas “Raiskumietis”, zobārstniecības “Dens” un viesnīcu “Gustavs” un “Katrīna” atbalstu. Tiek plānots, ka turnīrs notiks arī nākošgad.

Turnīra oficālā lapa: https://www.facebook.com/CesisChess/

Matīss Mustaps 11 uzvaras 11 partijās!


Comments

Popular posts from this blog

Vai šahs ir sports?

Pirms daudziem gadiem es gāju trenēties regbijā. Vasarā mums treniņi bija forši – ārā, dubļos, svaigā gaisā. Tad atnāca ziema, un mēs pārvācāmies uz sporta zāli. Es biju šokēts, ka regbijs tika spēlēts parastajā sporta zālē. Ja kāds nezin, tad kritieni un gāšana no kājām ir regbija neatņemama sastāvdaļa. Krītot tu dabū zilumus visās iespējamajās vietās, nākošajā dienā pārvēršoties par dalmācieti. Mans regbija treneris, novērtējot manu ātrumu laukumā, man vēl vasarā ieteica pievērsties šaham. Tomēr īstais grūdiens nāca no grūdieniem ziemas treniņos. Tā es, klupdams, krizdams, nonācu šahā. Bet tagad galvenais jautājums – vai šahs ir sports? Jā, šahs ir Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) atzīto sporta veidu sarakstā. Var, protams, apšaubīt SOK lēmumu. Man pašam dažreiz rodas jautājums vai tiešām skeletons (tas, kur bobsleja trasē brauc uz vēdera ar galvu pa priekšu) vai braukšana ar motocilklu un blakusvāģi tiešām ir sports. Tas viss līdzās kērlingam izskatās jocīgi. Bet

Gājiens ar zirdziņu – gudrības vai stulbuma pazīme?

Visai bieži, lai raksturotu kaut ko negaidītu vai gudru, tiek lietots apzīmējums “gājiens ar zirdziņu”. Vai tiešām šahā tikai ar zirdziņu izdodas tie labākie gājieni, un no kurienes radies šāds apzīmējums? Daudziem varbūt būs šoks, bet šahā labus gājienus var izdarīt ar jebkuru figūru, pat karali un ar daudzu acīs esošo niecību – bandinieku. “Gājiens ar zirdziņu” visticamāk iegājies folklorā, jo šaha spēles entuziastiem, iesācējiem zirdziņa gājiena noteikumi liekas sarežģītāki nekā citu šaha figūru, un, ja šahu nespēlē regulāri, tad dažreiz pat aizmirstās – kā tad īsti tas viltīgais zirdziņš staigā? Līdz ar to, “gājiens ar zirdziņu” kā pārsteigums būtu lietojams tikai šaha spēles analfabētiem. Ja jau gribās smalki izteikties šaha terminoloģijā, aprakstot ikdienas procesus, tad ieteiktu lietot izsmalcināto franču terminu “en passant” (izrunāts tiek aptuveni enpasāāāān) , bet par izrunu, lūdzu, labāk prasiet Jānim Joņevam vai Viktoram Igo. Šis gājiens ar bandinieku tiešām var bū

Pullman viesnīcas atklātajā šaha čempionātā uzvar Ņikita Meškovs no Latvijas

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 28. februārī un 1. martā Vecrīgas viesnīcā Pullman Riga Old Town norisinājās 3. starptautiskais šaha turnīrs ātrajā šahā un blicā, pulcējot spēcīgus šahistus no 11 valstīm. Sestdien, kad norisinājās ātrā šaha turnīrs (apdomas laiks katram spēlētājam uz partiju 10 minūtes un papildus 5 sekundes katram gājienam), piedalījās 147 dalībnieki no 9 valstīm. Cīņas izvērtās nopietnas, jo dalībnieku vidū bija vairāki starptautiskie meistari un 6 lielmeistari. No zināmākajiem dalībniekiem var minēt lielmeistarus Edvīnu Ķeņģi (astoņkārtējs Latvijas čempions), Rīgā dzimušo Aleksandru Šabalovu (trīskārtējais ASV čempions) un leģendāro Jevgēniju Svešņikovu (Krievija). Turnīrā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, stiprinot savas stratēģiskās iemaņas. Pēc Rapid turnīra noslēguma, un uzvarētāju apbalvošanas sadarbībā ar turnīra atbalstītāju “Prāta Spēles” tika rīkota pirmā šaha viktorīna, kurā varēja piedalīties jebkurš dalībnieks. Atbildot