Skip to main content

Pasaules vadošie šahisti Rīgā aizvada ceturtdaļfināla mačus


Nacionālajā bibliotēkā aizvadīti FIDE World Chess Grand Prix Rīgas posma ceturtdaļfināli. Tiem, kuri nevar apmeklēt turnīru klātienē, ir iespēja skatīties turnīra tiešraidi, kura brīvi pieejama Youtube – World Chess kanālā. Lai šaha turnīra translācija būtu interesanta un saprotama skatītājiem, līdzīgi kā citos sporta veidos, to komentē profesionāli komentētāji. Viens no Rīgas turnīra komentētājiem ir Latvijas liemeistars Arturs Neikšāns, kuram ļoti patīk komentēt šaha partijas tiešraidē.

Rīgas turnīra tiešraides noskatās līdz pat 10 tūkstošiem skatītāju. Šaha turnīru komentēšana ir fiziski smags darbs, jo tas nav kā Kreipānam futbolu komentēt uz divarpus stundām. Šaha translācija jākomentē pat 6 stundas, dažreiz vairāk. Galvenais komentētāja uzdevums ir pastāstīt skatītājiem par redzamo šaha spēli no sava skatpunkta tā, lai arī amatieriem būtu skaidrs, par ko tad šobrīd domā lielmeistars, kāpēc neizdara gājienu un kāpēc tik ilgi jādomā! Pārsvarā komentēšana notiek mierīgā tempā, tomēr dažreiz, kad spēlētājiem paliek vien dažas sekundes līdz partijas beigām, tiem mēdz izkrist no rokām figuras vai nejauši apgāžas laidnis, tad gan komentēšana var kļūt pat ātrāk nekā hokejā, jo notikumi uz šaha galdiņa mainās ik pēc dažām sekundēm.

Ja komentētāji komentē šahu gandrīz nepārtraukti, tad turnīra zālē valda pilnīgs klusums. Pirmais pusfinālam kvalificējās francūzis Maksims Vašjē Lagravs, kurš ar 1.5 – 0.5 uzvarēja bijušo FIDE pasaules čempionu Veselinu Topalovu. Pēdējā partijā bulgārs faktiski bez cīņas pats piedāvāja neizšķirtu jau 12. gājienā, norādot, ka viņš neredzēja nekādu veidu, kā varētu uzvarēt stipro francūzi. Var saprast Veselinu, labāk tomēr paskatīties skaisto Rīgu nekā bezcerīgi mēģināt ieskaidrot šaha figūrām, ka tām būtu jāsastājas savādāk.
Mamjedarovs, kuram ir ļoti šaham piemērots vārds – Šahrijars – tomēr uzvarēja poli Dudu. Pats Duda atzina, ka ir patīkami pārsteigts gan par savu salīdzinoši labo spēli, uzvarot Svidleru, gan cīnoties pirmajās partijas ar Šahrijaru. Poļu liemeistaram Rīgā patīk, skaista pilsēta un turnīrs esot labi organizēts.

Aleksandrs Griščuks pēc pirmajām divām mokošajām partijām klasiskajā šahā (kur vienu partiju spēlē visu dienu), ātrajā šahā (25 minūtes uz partiju katram spēlētājam) tomēr apspēlēja ķīnieti Yu Yangyi.

Sergejs Karjakins, kurš vienā no intervijām izteicās, ka viņš mīl un izbauda ātrā šaha partijas, to pierādīja arī darbos. Mērķtiecīgi un ātri, nospēlējot neizšķirti ar amerikāni Vesliju So abas klasiskās (garās) partijas, abi nospēlēja neižsķirti arī ātrā šaha partijas pa 25 minūtēm, 10 minūtēm, līdz beidzot mača liktenis izšķirās blica (5 minūtes uz partiju) partijās, uzvaru izcīnot amerikānim Veslijam So.

Tomēr īstās cīņas sāksies no rītdienas, jo simbolisko pirmo gājienu izdarīs boksa čempions Mairis Briedis.

Ceturtdaļfināla rezultāti
Sergejs Karjakins (Krievija) – Vesils So (ASV) 3.5:4.5
Jans Kšistofs Duda (Polija) – Šahrijars Mamjedarovs (Azerbaidžāna) 1.5:2.5
Aleksandrs Griščuks (Krievija) - Yu Yangyi (Ķīna) 2.5:1.5

Veselins Topalovs (Bulgārija) – Maksims Vašjē Lagravs (Francija) 0.5:1.5





Comments

Popular posts from this blog

Vai šahs ir sports?

Pirms daudziem gadiem es gāju trenēties regbijā. Vasarā mums treniņi bija forši – ārā, dubļos, svaigā gaisā. Tad atnāca ziema, un mēs pārvācāmies uz sporta zāli. Es biju šokēts, ka regbijs tika spēlēts parastajā sporta zālē. Ja kāds nezin, tad kritieni un gāšana no kājām ir regbija neatņemama sastāvdaļa. Krītot tu dabū zilumus visās iespējamajās vietās, nākošajā dienā pārvēršoties par dalmācieti. Mans regbija treneris, novērtējot manu ātrumu laukumā, man vēl vasarā ieteica pievērsties šaham. Tomēr īstais grūdiens nāca no grūdieniem ziemas treniņos. Tā es, klupdams, krizdams, nonācu šahā. Bet tagad galvenais jautājums – vai šahs ir sports? Jā, šahs ir Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) atzīto sporta veidu sarakstā. Var, protams, apšaubīt SOK lēmumu. Man pašam dažreiz rodas jautājums vai tiešām skeletons (tas, kur bobsleja trasē brauc uz vēdera ar galvu pa priekšu) vai braukšana ar motocilklu un blakusvāģi tiešām ir sports. Tas viss līdzās kērlingam izskatās jocīgi. Bet

Gājiens ar zirdziņu – gudrības vai stulbuma pazīme?

Visai bieži, lai raksturotu kaut ko negaidītu vai gudru, tiek lietots apzīmējums “gājiens ar zirdziņu”. Vai tiešām šahā tikai ar zirdziņu izdodas tie labākie gājieni, un no kurienes radies šāds apzīmējums? Daudziem varbūt būs šoks, bet šahā labus gājienus var izdarīt ar jebkuru figūru, pat karali un ar daudzu acīs esošo niecību – bandinieku. “Gājiens ar zirdziņu” visticamāk iegājies folklorā, jo šaha spēles entuziastiem, iesācējiem zirdziņa gājiena noteikumi liekas sarežģītāki nekā citu šaha figūru, un, ja šahu nespēlē regulāri, tad dažreiz pat aizmirstās – kā tad īsti tas viltīgais zirdziņš staigā? Līdz ar to, “gājiens ar zirdziņu” kā pārsteigums būtu lietojams tikai šaha spēles analfabētiem. Ja jau gribās smalki izteikties šaha terminoloģijā, aprakstot ikdienas procesus, tad ieteiktu lietot izsmalcināto franču terminu “en passant” (izrunāts tiek aptuveni enpasāāāān) , bet par izrunu, lūdzu, labāk prasiet Jānim Joņevam vai Viktoram Igo. Šis gājiens ar bandinieku tiešām var bū

Pullman viesnīcas atklātajā šaha čempionātā uzvar Ņikita Meškovs no Latvijas

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 28. februārī un 1. martā Vecrīgas viesnīcā Pullman Riga Old Town norisinājās 3. starptautiskais šaha turnīrs ātrajā šahā un blicā, pulcējot spēcīgus šahistus no 11 valstīm. Sestdien, kad norisinājās ātrā šaha turnīrs (apdomas laiks katram spēlētājam uz partiju 10 minūtes un papildus 5 sekundes katram gājienam), piedalījās 147 dalībnieki no 9 valstīm. Cīņas izvērtās nopietnas, jo dalībnieku vidū bija vairāki starptautiskie meistari un 6 lielmeistari. No zināmākajiem dalībniekiem var minēt lielmeistarus Edvīnu Ķeņģi (astoņkārtējs Latvijas čempions), Rīgā dzimušo Aleksandru Šabalovu (trīskārtējais ASV čempions) un leģendāro Jevgēniju Svešņikovu (Krievija). Turnīrā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, stiprinot savas stratēģiskās iemaņas. Pēc Rapid turnīra noslēguma, un uzvarētāju apbalvošanas sadarbībā ar turnīra atbalstītāju “Prāta Spēles” tika rīkota pirmā šaha viktorīna, kurā varēja piedalīties jebkurš dalībnieks. Atbildot