Skip to main content

Par prestižā Rīgas šaha turnīra uzvarētāju kļūst Šahrijars Mamedjarovs



FIDE World Chess Grand Prix Rīgas turnīrs aizritēja bez skandāliem, kādus savulaik rīkoja tādi slaveni skandālisti kā Korčnojs, kurš šaha maču spēlēja ar spoguļa saulesbrilēm. Citā mačā Petrosjans spēra ar kājām Korčnojam, vai Fišers, pieprasot, lai zālē esošās videokameras uzvedās klusāk, vai vismaz kā Kasparovs, taisot savas slavenās neapmierinātības grimases. Nesenākais skandāls augsta līmeņa turnīros bija kāda šahista ierašānās uz turnīru šortos, dēļ šī incidenta spēlētājam nācās pamest turnīru.

Arī turnīra galvenais tiesniesis, Takis Nikolopoulus atzina, ka šāda līmeņa turnīros kā Rīgā nekārtības notiekot reti vai nemaz. Kādi ir uzdevumi tiesniesim? Galvenais ir sekot līdzi, lai spēlētāji ievērotu šaha spēles noteikumus un turnīra reglamentu (piemēram, apsēstots pie pareizā galdiņa, sāktu spēli laicīgi u.tml.). Pārkāpums var būt, ja spēlētājs pieskarās kādai konkrētai figūrai, bet tad grib tomēr izdarīt gājienu ar citu. Tiesnesis var iejaukties arī, ja kādam no spēlētājiem ir beidzies atvēlētais laiks spēlei, ko fiksē elektroniskais pulkstenis uz galda, bet abi pretinieki cīņas karstumā nav to pamanījuši. Šajā turnīrā tiek izmantoti arī metāldetektori, kā arī dalībnieki atstāj savas personīgās mantas pirms dotos uz turnīra zāli. Visbeidzot tiesnesis var diskvalificēt par nepiemērotu uzvedību, bet Nikolopoulus neatcerās, kad kaut kas tāds bijis pēdējo reizi.

Pusfināli aizgāja īstu nokautu zīmē. Cīņas bija īsas, katrs pretinieks izspēlēja tikai divas partijas viens ar otru, pretstatā iepriekšējo kārtu mačiem, kur pretinieki spēlēja pat 9 partijas savā starpā. Par to jāpateicas mūsu boksa čempionam Mairim Briedim, kurš iesāka pusfinālu cīņu ar simbolisko pirmo gājienu, noskaņojot pretiniekus nokautiem. Un tas viņam izdevās.

Mamedjarovs nokautēja ar 1.5:0.5 Vesliju So, bet francūzis Vašjē Lagravs uzvarēja Aleksandru Griščuku ar tādu pašu rezultātu. Attiecīgi abi uzvarētāji satikās finālā. Pirmo partiju Vašjē Lagravs zaudēja tikpat ātri, kā atspēlējās otrajā partijā, un panāca mačā nepieciešamo 1:1, lai turpinātu cīņu par Rīgas turnīra čempiona titulu. Tālāk sekoja ātrā šaha un blica partijas, līdz mačs beidzās ar Azerbaidžānas pārstāvja Mamejdarova uzvaru finālmačā ar 5:4.

Turnīra preses sekretārs, Janiks Peletjē, kurš pats ir šaha liemeistars, pat uzvarējis esošo pasaules čempionu (Magnusu Karlsenu), atzina, ka šaha pasaulē nepatīk nejaušības, tāpēc, tāpēc esošā spēlētāju atlase uz čempiona maču nāk par labu šaham, jo spēlē spēcīgākie spēlētāji, nevis nejauši šahisti no malas. Neviens negribētu, ja Kanāda spēlētu hokeja čempionāta finālā ar Kazahstānu. Tāpat arī šahā tiek sagaidīts cienījams pretinieks esošajam čempionam Magnusam Karlsenam, un Rīgas turnīra uzvarētajs ir cienījams pretinieks.

Pusfināla rezultāti
Šahrijars Mamjedarovs (Azerbaidžāna) – Veslijs So (ASV) 1.5:0.5
Maksims Vašjē Lagravs (Francija) – Aleksandrs Griščuks (Krievija) 1.5:0.5
Fināls
Šahrijars Mamjedarovs (Azerbaidžāna) - Maksims Vašjē Lagravs (Francija) 5:4

Publicēts: diena.lv

Mairis Briedis izdara primo gājienu


Comments

Popular posts from this blog

Vai šahs ir sports?

Pirms daudziem gadiem es gāju trenēties regbijā. Vasarā mums treniņi bija forši – ārā, dubļos, svaigā gaisā. Tad atnāca ziema, un mēs pārvācāmies uz sporta zāli. Es biju šokēts, ka regbijs tika spēlēts parastajā sporta zālē. Ja kāds nezin, tad kritieni un gāšana no kājām ir regbija neatņemama sastāvdaļa. Krītot tu dabū zilumus visās iespējamajās vietās, nākošajā dienā pārvēršoties par dalmācieti. Mans regbija treneris, novērtējot manu ātrumu laukumā, man vēl vasarā ieteica pievērsties šaham. Tomēr īstais grūdiens nāca no grūdieniem ziemas treniņos. Tā es, klupdams, krizdams, nonācu šahā. Bet tagad galvenais jautājums – vai šahs ir sports? Jā, šahs ir Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) atzīto sporta veidu sarakstā. Var, protams, apšaubīt SOK lēmumu. Man pašam dažreiz rodas jautājums vai tiešām skeletons (tas, kur bobsleja trasē brauc uz vēdera ar galvu pa priekšu) vai braukšana ar motocilklu un blakusvāģi tiešām ir sports. Tas viss līdzās kērlingam izskatās jocīgi. Bet

Gājiens ar zirdziņu – gudrības vai stulbuma pazīme?

Visai bieži, lai raksturotu kaut ko negaidītu vai gudru, tiek lietots apzīmējums “gājiens ar zirdziņu”. Vai tiešām šahā tikai ar zirdziņu izdodas tie labākie gājieni, un no kurienes radies šāds apzīmējums? Daudziem varbūt būs šoks, bet šahā labus gājienus var izdarīt ar jebkuru figūru, pat karali un ar daudzu acīs esošo niecību – bandinieku. “Gājiens ar zirdziņu” visticamāk iegājies folklorā, jo šaha spēles entuziastiem, iesācējiem zirdziņa gājiena noteikumi liekas sarežģītāki nekā citu šaha figūru, un, ja šahu nespēlē regulāri, tad dažreiz pat aizmirstās – kā tad īsti tas viltīgais zirdziņš staigā? Līdz ar to, “gājiens ar zirdziņu” kā pārsteigums būtu lietojams tikai šaha spēles analfabētiem. Ja jau gribās smalki izteikties šaha terminoloģijā, aprakstot ikdienas procesus, tad ieteiktu lietot izsmalcināto franču terminu “en passant” (izrunāts tiek aptuveni enpasāāāān) , bet par izrunu, lūdzu, labāk prasiet Jānim Joņevam vai Viktoram Igo. Šis gājiens ar bandinieku tiešām var bū

Pullman viesnīcas atklātajā šaha čempionātā uzvar Ņikita Meškovs no Latvijas

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 28. februārī un 1. martā Vecrīgas viesnīcā Pullman Riga Old Town norisinājās 3. starptautiskais šaha turnīrs ātrajā šahā un blicā, pulcējot spēcīgus šahistus no 11 valstīm. Sestdien, kad norisinājās ātrā šaha turnīrs (apdomas laiks katram spēlētājam uz partiju 10 minūtes un papildus 5 sekundes katram gājienam), piedalījās 147 dalībnieki no 9 valstīm. Cīņas izvērtās nopietnas, jo dalībnieku vidū bija vairāki starptautiskie meistari un 6 lielmeistari. No zināmākajiem dalībniekiem var minēt lielmeistarus Edvīnu Ķeņģi (astoņkārtējs Latvijas čempions), Rīgā dzimušo Aleksandru Šabalovu (trīskārtējais ASV čempions) un leģendāro Jevgēniju Svešņikovu (Krievija). Turnīrā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, stiprinot savas stratēģiskās iemaņas. Pēc Rapid turnīra noslēguma, un uzvarētāju apbalvošanas sadarbībā ar turnīra atbalstītāju “Prāta Spēles” tika rīkota pirmā šaha viktorīna, kurā varēja piedalīties jebkurš dalībnieks. Atbildot