Skip to main content

Aizrīties ar gaļas gabalu Portugālē. Aļehina nāve.


Ierodoties Lisabonā, apmetāmies viesnīcā “Florida”, kuras ziedu laiki sākas 1941. gadā. Eiropā toreiz attīstījās 2. pasaules karš, kamēr Portugālē attīstījās viesmīlības bizness, kuru labprāt izmantoja spiegi, karā iesaistītās puses un arī pasaules čempions Aleksandrs Aļehins.

Portugāles apmeklējumam bija divi uzdevumi – uzspēlēt Lisabonas ātrā šaha čempionātā, kā arī atrast Aļehina nāves vietu Estorilā, kura atrodas netālu no Lisabonas.
Ar pirmo uzdevumu tiku galā ļoti viegli, turnīrs noritēja labi, ieguvu 2 pildspalvas ar Portugāles šaha federācijas logo, kā arī finiša spurtā izrāvu 136. vietu! Tik ticīgā valstī kā Portguāle, vienu no partijām nācās spēlēt pret Jēzu, kurā zaudēju. Kopvērtējumā šajā turnīrā biju 2. labākais šahists no Latvijas, ja nebūtu atbraucis liemeistars Normunds Miezis, tad vispār būtu lepojies ar labāko sniegumu Latvijas šahistu vidū, jo no Latvijas turnīrā bijām divi vien.

Kā jau gandrīz visos šaha turnīros, arī Lisabonā šahistiem tika piedāvātas grāmatas. Gribēju iegādāties kādu grāmatu par portugāļu šahistiem, bet nekā. Visas grāmatas bija spāņu valodā, turklāt ne rindiņas par vietējiem šahistiem. Toties bija pieejama grāmata, kuras autors bija “spāņu” šahists Aleksejs Širovs, kuru visbiežāk var sastapt Rīgā. Tomēr vietējie šahisti man deva cerības, informējot, ka eksistējot kāda grāmata par Aļehina nāvi – “Šahs un mats Estorilā”.

Meklējot viesnīcu, kurā nomira Aļehins, izrādījās, ka tā ir nojaukta. Man bija plāns aiziet uz viesnīcu un izspēlēt kādu Aļehina šaha partiju, jo līdzi biju paņēmis Aļehina šaha partijas un šaha galdiņu. Vietējie šahisti drīz vien mani apgaismoja, ka Aļehins bieži esot spēlējis Lisabonas Ģeogrāfijas savienības mājā.

Nākošajā dienā pēc turnīra iegāju grāmatu veikalā, kurā pajautāju vai ir kādas šaha grāmatas. Man tika piedāvātas trīs, no kurām viena izrādījās tieši “Šahs un mats Estorilā”. Grāmata ir izcila, bildes no Aļehina pēdējiem dzīves gadiem Portugālē, kā arī pats interesantākais – pēdējās viņa spēlētās partijas. Ar grāmatu un šaha galdiņu somā atradu Lisabonas Ģeogrāfijas savienības māju, kur ļoti grezni iekārtotā restorānā izspēlēju pēdējo zināmo Aļehina partiju pret vietējo meistaru. Aļehins spēlēja krievu partiju un uzvarēja.

Aļehina, kurš tā arī palika vienīgais neuzvarētais čempions, viens no ticamākajiem nāves iemesliem ir, ka viņš, ēdot vakariņas, aizrijās ar gaļas gabalu. Ļoti ticami, ņemot vērā kādas šeit Lisabonā ir ēšanas tradīcijas un porciju izmērs. Pats vakar vakarā, iedvesmojoties no iespējamā Aļehina nāves iemesla, apēdu kārtīgu portugāļu steika gabalu…

Iespējams, pēdējā šaha partija, kuru spēlēja Aļehins.
Uzvarēja ar melnajiem krievu partijā.

Bārs, kurā iespējams dzēra neuzvarētais pasaules šaha čempions

3 vienā. Ēka Lisabonā, kurā bieži spēlēja Aļehins,
šaha grāmata par Aļehina nāvi "Šahs un mats Estorilā" un es.

Vadošie Latvijas sportisti. Lielmeistars Normunds miezis (garākais),
un 136. vietas ieguvējs Lisabonas ātrā šaha turnīrā.


Comments

Popular posts from this blog

Vai šahs ir sports?

Pirms daudziem gadiem es gāju trenēties regbijā. Vasarā mums treniņi bija forši – ārā, dubļos, svaigā gaisā. Tad atnāca ziema, un mēs pārvācāmies uz sporta zāli. Es biju šokēts, ka regbijs tika spēlēts parastajā sporta zālē. Ja kāds nezin, tad kritieni un gāšana no kājām ir regbija neatņemama sastāvdaļa. Krītot tu dabū zilumus visās iespējamajās vietās, nākošajā dienā pārvēršoties par dalmācieti. Mans regbija treneris, novērtējot manu ātrumu laukumā, man vēl vasarā ieteica pievērsties šaham. Tomēr īstais grūdiens nāca no grūdieniem ziemas treniņos. Tā es, klupdams, krizdams, nonācu šahā. Bet tagad galvenais jautājums – vai šahs ir sports? Jā, šahs ir Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) atzīto sporta veidu sarakstā. Var, protams, apšaubīt SOK lēmumu. Man pašam dažreiz rodas jautājums vai tiešām skeletons (tas, kur bobsleja trasē brauc uz vēdera ar galvu pa priekšu) vai braukšana ar motocilklu un blakusvāģi tiešām ir sports. Tas viss līdzās kērlingam izskatās jocīgi. Bet

Gājiens ar zirdziņu – gudrības vai stulbuma pazīme?

Visai bieži, lai raksturotu kaut ko negaidītu vai gudru, tiek lietots apzīmējums “gājiens ar zirdziņu”. Vai tiešām šahā tikai ar zirdziņu izdodas tie labākie gājieni, un no kurienes radies šāds apzīmējums? Daudziem varbūt būs šoks, bet šahā labus gājienus var izdarīt ar jebkuru figūru, pat karali un ar daudzu acīs esošo niecību – bandinieku. “Gājiens ar zirdziņu” visticamāk iegājies folklorā, jo šaha spēles entuziastiem, iesācējiem zirdziņa gājiena noteikumi liekas sarežģītāki nekā citu šaha figūru, un, ja šahu nespēlē regulāri, tad dažreiz pat aizmirstās – kā tad īsti tas viltīgais zirdziņš staigā? Līdz ar to, “gājiens ar zirdziņu” kā pārsteigums būtu lietojams tikai šaha spēles analfabētiem. Ja jau gribās smalki izteikties šaha terminoloģijā, aprakstot ikdienas procesus, tad ieteiktu lietot izsmalcināto franču terminu “en passant” (izrunāts tiek aptuveni enpasāāāān) , bet par izrunu, lūdzu, labāk prasiet Jānim Joņevam vai Viktoram Igo. Šis gājiens ar bandinieku tiešām var bū

Pullman viesnīcas atklātajā šaha čempionātā uzvar Ņikita Meškovs no Latvijas

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 28. februārī un 1. martā Vecrīgas viesnīcā Pullman Riga Old Town norisinājās 3. starptautiskais šaha turnīrs ātrajā šahā un blicā, pulcējot spēcīgus šahistus no 11 valstīm. Sestdien, kad norisinājās ātrā šaha turnīrs (apdomas laiks katram spēlētājam uz partiju 10 minūtes un papildus 5 sekundes katram gājienam), piedalījās 147 dalībnieki no 9 valstīm. Cīņas izvērtās nopietnas, jo dalībnieku vidū bija vairāki starptautiskie meistari un 6 lielmeistari. No zināmākajiem dalībniekiem var minēt lielmeistarus Edvīnu Ķeņģi (astoņkārtējs Latvijas čempions), Rīgā dzimušo Aleksandru Šabalovu (trīskārtējais ASV čempions) un leģendāro Jevgēniju Svešņikovu (Krievija). Turnīrā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, stiprinot savas stratēģiskās iemaņas. Pēc Rapid turnīra noslēguma, un uzvarētāju apbalvošanas sadarbībā ar turnīra atbalstītāju “Prāta Spēles” tika rīkota pirmā šaha viktorīna, kurā varēja piedalīties jebkurš dalībnieks. Atbildot